👤

Batma şartı nedir ? acill

Cevap :

İçerisinde bulunduğu sıvının yoğunluğundan fazla olması şarttır.

Açıklama:

YÜZME VE BATMA ŞARTLARI

Çevremizi incelediğimizde bazı cisimlerin su üzerinde yüzerken bazılarının ise suya battığını görmüşsünüzdür. Örneğin; suya atıldığında dibe batan bir taş parçasına oranla kütlesi çok büyük olan sandallar su üzerinde kalabilmektedir. Büyüklükleri aynı tahta ve metal cisimlerden, tahta cisim suda yüzerken metal cisim suya batmaktadır.

Kıyı bölgelerimizde şiddetli esen rüzgârla pek çok kayığın battığım duymuşsunuzdur. Su yüzeyinde yüzen tahtadan yapılmış bir kayığı fırtınalı bir havada batıran etki sizce nedir? Cisimlerin yüzmesi ya da batması için belli kurallar var mıdır?

Ördekler suyun yüzeyinde çok rahat olarak hareket edebilirken aym su ortamında ördeklerden daha küçük olan balıkların suya batmalarının sebebi sizce ne olabilir? Taşıdıkları tonlarca yüke rağmen kocaman gemiler su yüzeyinde durabiliyorken ufak bir çivi su yüzeyinde neden duramaz? Suda neden bazı cisimler yüzerken bazıları batar? Bu olayın nedeni hafif cisimler yüzerken daha ağır olan cisimlerin batması mıdır? Sizce bu cevap doğru mudur? Günlük hayatta sıkça karşımıza çıkan bu gibi sorulara beraberce yanıtlar arayalım.

Sıvı içerisine bırakılan bir cismin sıvıda yüzmesinin ya da batmasının sebebi cismin yoğunluğu ile içine bırakıldığı sıvının yoğunluğu arasındaki ilişkiye bağlıdır. Sıvının hacim, derinlik ya da cismin ağırlığı, şekli ve kütlesinin bir cismin sıvıda yüzmesinde veya batmasmda bir etkisi yoktur. Sıvının içerisine bırakılan cismin sıvıda yüzmesinin ya da batmasımn sebebi cismin ve sıvının yoğunluğuna bağlıdır. Şimdi hep birlikte yoğunluk kavramım hatırlayalım.

Yoğunluk; birim hacmi dolduran madde miktarıdır. Önceki yıllarda herhangi bir sıvı veya düzgün şekilli olmayan bir katının yoğunluğunu hesaplamak için bu maddenin eşit kollu teraziyle ölçtüğümüz kütlesini, dereceli silindir ile belirlediğimiz hacmine böldüğümüzü hatırlayalım.

Madde

Yoğunluk (g/cm3)

Altm

19,30

Cıva

13,60

Kurşun

11,30

Bakır

8,90

Demir

7,80

Su

1,00

Etil alkol

0,81

en iyi seçersen sevinirim kolay gelsin iyi dersler